Mengenang Kembali Jasa R. A. Kartini

"Habis Gelap Terbitlah Terang" kalian pasti sudah tidak asing dengan kalimat ini bukan? Kalimat tersebut merupakan judul dari buku R. A. Kartini yang menceritakan perjalanan hidupnya sebagai perempuan di jaman penjajahan Belanda. Pada tanggal 21 April 2024, Bangsa Indonesia memperingati hari Kartini sebagai bentuk penghargaan atas jasanya yang telah berjuang membela hak-hak perempuan di Indonesia.

Upacara bendera pada Senin, 22 April 2024 lalu didedikasikan untuk mengenang kembali jasa tokoh perempuan Indonesia, Kartini. Setelah kelas XI IPA 3 melakukan pengibaran bendera merah putih, Pak Mayan selaku Kepala SMA Tarakanita Gading Serpong memberikan amanat mengenai dua tokoh perempuan yaitu R. A. Kartini dan Bunda Elizabeth. Kartini memiliki kepedulian dan semangat yang sangat besar dalam memperjuangkan keadilan bagi kaum perempuan. Sama halnya dengan bunda Elizabeth, beliau juga memiliki rasa kepedulian dan hati yang tulus terhadap orang-orang miskin dan sakit. Beliau mengunjungi mereka untuk berdoa rosario bersama mereka. Bela rasa dan rasa kepedulian inilah yang patut kita contoh dalam kehidupan kita sehari-hari karena kepedulian adalah dasar dari sebuah pergerakan.

Bangsa yang besar adalah bangsa yang menghargai jasa para pahlawannya. Dengan memperingati hari Kartini, kita diharapkan dapat lebih mendalami dan menghayati perjuangan para pahlawan dan dapat memetik serta melakukan nilai-nilai positif di dalamnya. Selamat hari Kartini! (Vaneisha T. Manurung, X.4)

• 25 Apr 2024 10:04:13
    Ceremonial activities are very important. Ceremonial activities apart from increasing a sense of nationalism, ceremonies are also used to commemorate the services of past heroes who fought. Ceremonial activities must be carried out every Monday.
  • 25 Apr 2024 10:04:58
    This article is very good for our school. I Will guest my classmate has won a kartini kartono show for this event and the faithful mind quiz we got a 3'rd champion. This event is for every students of SMA TARAKANITA GADING SERPONG of our class from the 10,11,12 classes.
  • 25 Apr 2024 11:04:08
    A compelling read that delves deep into Kartini's inspiring life and the pivotal role she played in championing women's rights and education in Indonesia.
  • 25 Apr 2024 11:04:49
    This article is interesting because Kartini was a hero who contributed to Indonesia. Kartini also created a book entitled After Darkness Comes Light, this book tells the story of her life as a woman during the Dutch colonial era.
  • 25 Apr 2024 11:04:12
    R.A Kartini is a very inspiring person and is considered a hero to Indonesian people. The people of Indonesia respected her as a hero. That is why every 21 April we did a ceremony. A national ceremony is how we respected the heroes that has already fight for Indonesia’s freedom.
  • 26 Apr 2024 07:04:07
    This article is verry cool.because this article, now i know R.a kartini and what she have done for a woman right
  • 26 Apr 2024 07:04:13
    Kartini is an extraordinary and inspiring woman. Apart from that, this article is very useful. From this article we know that R.A. Kartini has inspired Indonesia a lot. Therefore, on April 21 we always hold a ceremony to commemorate the services of R.A. Kartini.